Jeg har vært i kampsport i nesten 40 år; har mange trofeer og bånd, holder høy rangering i flere stiler, og vil gjerne tenke at min chi eller ki (intern styrke) er veldig sentrert. Den mentale roen i kunsten har hjulpet meg til å trives godt, og å være fokusert når ting faller fra hverandre rundt meg. Men av en eller annen grunn er den eneste tingen jeg ikke har kunnet erobre, min tannlegeskrekk.

Jeg vil hellere møte en bande av drapsmannens vampyrbikere, bevæpnet med ti fotdrevne knivskarpe sverd enn å kvitte seg med en 104 pund 5’3 “tommers tannlegevakt som holder en bore.

På 70-tallet legger jeg en veldig godt kjent Beverly Hills-tannlege i en håndleddslås når han skadet meg. Han ble på knærne til assistenten slått av boren. Vi kom til en avtale, tannlegen ville ikke ringe til politiet hvis jeg lovte å gi ham opp, forlate og aldri gå tilbake.

Så i løpet av slutten av 80-tallet var jeg vert for PM Magazine i San Diego, da en tann ble dårlig og sjefen min tvang meg til å gå til tannlegen fordi jeg så ut som en brikke i luften. Tre av stasjonens største ansatte tvang meg inn i PM Magazine van og kjørte meg til en lokal tannlegevakt. En gang inne på kontoret låste jeg meg selv i gutta badet. De måtte ta av døren av hengslene for å komme til meg. Da måtte jeg roe seg før de kunne få meg i stolen. Det var som en scene fra det vilde rike, hvor jegerne måtte skyte en dart fylt med goofy juice inn i en sint tiger, så veterinæren kunne jobbe med ham, bortsett fra at det var rumpa og veterinæren var en tannlegevakt.

Selv for en enkel rengjøring måtte jeg bli satt ut. Det er så ille jeg er. Jo, jeg har prøvd å mønstre opp samme kampsport chi som har tjent meg så bra i både mitt personlige og profesjonelle liv, men alt trening flyr bare ut av vinduet når det er en tannlege i Oslo involvert.

På 90-tallet var jeg vert for et TV-show kalt Karoke Krazy i Dallas da tannen min gikk sør på meg. Denne gangen ble jeg innvarslet til kontorene til, (og jeg gjør det ikke opp) doktors William Hurt og Dennis Payne. Bare det jeg trengte. Skremt til tannlegen, og jeg er i stolen til Hurt og Payne. Nok en gang måtte jeg være helt slått ut før de selv kunne få meg inn i bilen for å kjøre meg til kontoret.

Jeg håpet det ville være slutten på turene til tannlegen. Men skjebnen hadde andre planer for meg.

Jeg var i en dårlig ulykke; en semi-lastebil smadret inn i en Shell Mini Mart hvor jeg handlet og banket meg inn i en glass kjøler. I prosessen slo jeg flere tenner. Pined mot glasset jeg så på som ukontrollert, kom ubemannet 18-hjulet rett på meg, og alt jeg kunne si var “Oh kjære Gud, hvis jeg bor trodde dette, jeg må gå til tannlegen”.

Tydeligvis overlevde jeg prøvingen, med noen ikke så små skader. Jeg bryr meg ikke om den ortoskopiske på skulderen min, eller månedene med terapi jeg måtte tåle for å få alle delene mine til å jobbe igjen. Jeg tenkte ikke engang på korttidshukommelsestapet jeg hadde fra å smekke hodet mitt mot en vegg av glass. Disse tingene var bare en irritasjon i forhold til mine tips til tannlegen.

Mange tannleger vil bare ikke takle meg, og jeg klandrer dem ikke. Før jeg blir pasient, gir jeg dem en advarsel om min “Jeckel & Hyde” personlighet når det gjelder yrke. Imidlertid tok en modig sjel utfordringen. Michael Olmstead er en av nasjonene som er ledende utøvere av biokompatibel tannpleie, han er også en kampkunstner.

Deling den felles grunn vi forsøkte å gå hvor ingen sanne person ville våge å gå, min munn.

“Jeg bryr meg ikke hvor tøff en person er, å gå til tannlegen kan være en veldig skummel opplevelse,” sier Dr. Olmstead. “Du legger deg tilbake i en stol, helt forsvarsløs, med munnen åpen, noe som er et veldig følsomt område, og spesielt hvis du har hatt en dårlig opplevelse, er det ikke en lett ting å gjøre. Som tannlege må jeg hedre det faktum at pasienten er i en sårbar situasjon og hjelpe dem å forstå at jeg er her for å hjelpe dem, ikke skade dem. ”

Jeg begynte å skjelve mens jeg nærmet seg stolen. Små perler av svette trickled ned på pannen, beinet mitt begynte å gjøre “Elvis-bevegelsen” strekker seg til melodien “Ikke vær grusom.”

Føler jeg at jeg var nervøs som en katt på en Pit Bull-konvensjon, tok Dr. Olmstead noen kampsportfilosofi til å berolige nervene mine da jeg forsøkte å sitte i “The Chair”.

“En kampkunstner burde kunne påkalle sin mentale disiplin for å overvinne sin tannlegeskrekk” sa Olmstead. “Hvis du kan stå i en hestestilling i flere timer, gjøre bore-etter-øvelse, eller ta en hard punch i magen, så kan du ta en tur til tannlegen. Enhver martial artist som har vært i kunsten for en stund har hjerte. De burde kunne bruke sinnet til å kontrollere deres bekymringer og bruke sitt hjerte til å uttrykke seg. ”

“Ja,” mumlet jeg mens jeg formet hånden min i en knivhåndsstilling.

Legen Olmstead skjønte raskt at jeg var unntaket fra regelen da jeg under undersøkelsen skutt ut av stolen så rett og hardt at skoene mine fløy av og landet mot veggen hans flere meter unna.

“Ok,” sa han. “Det er en måte å uttrykke deg selv,” snakket han. “Den andre delen av å bruke chi eller ki er å stole på tannlegen på samme måte som du ville ha en senior instruktør. Hvis de forteller deg å holde seg stille og ikke bevege seg mens de viser en teknikk eller bryter et bord, har du nok tillit til ferdighetene deres for å vite at de ikke vil skade deg. Det samme gjelder her. Du må stole på personen som jobber med tennene dine med samme tillit som du har i dine svarte belteinstruktører. ”

Nå vet jeg at han er riktig, og hva han sier vil fungere, faktisk er det samme filosofi jeg sender videre til studentene mine. Men for en eller annen grunn var alt jeg kunne visualisere i det øyeblikket en scene jeg opplevde i demonstrasjonsår tidligere. Et høyt rangerende svart belte ba om en frivillig fra publikum til å holde et eple for ham å skive og terning under en sverddemonstrasjon. Vel, det svarte beltet knuste seg selv og tok en sving med sitt knivskarpe sverd. Øyeblikk senere henter vi fingrene opp fra gulvet og knytter en turniquet på armen til den “tillitsfulle” studenten. Så mye for tillit.

Etter å ha knyttet den historien til Dr. Olmstead, prøvde han en annen tilnærming til å klemme min nåtrekkende kropp.

“Vel, ingen skal gi seg selv tankeløst til en situasjon,” sa kampsporttandisten. “Uansett hvor bra du er, går du ikke inn i et mørkt smug og legger deg i fare, og det skal heller ikke være noen som frivillig oppfører seg som en dummy for en instruktør som de ikke kjenner personlig. Ikke alle svarte belter skal gi demonstrasjoner. Det kommer tilbake til deg å ta kontroll over situasjonen. Eller du kan se på det som en annen utfordring å overvinne. Så Terry, her er muligheten til å bruke kampsporten din til å overleve din tannlegeskrekk på samme måte som du har over, kommer andre hindringer med din jujitsu og karate trening “.

Undersøkelsen ble ferdig trygt, ingen ble skadet og vi dro av venner. Men mine neste flere turer blir den sanne testen. “D” (drill) ordet vil være involvert, og jeg vil møte min største frykt uten hjelp av gledelig gass. Hvis jeg får denne prøvelsen, føler jeg at jeg endelig har tjent den neste stripen på mitt sorte belte.

Ulykken gjorde også noen kjeveskader; så doktor Olmstead sendte meg til en TMJ-spesialist. Jeg var glad for å lære at han var en kampkunstner. En annen svart belte tannlege, mann-o-mann, er gudene til Zen prøver å sende meg en melding eller hva jeg trodde på meg selv.

TMJ-mannen, Doctor Gerald McCracken, et 3-graders svart belte i Kempo Karate, viste meg en smertefri opplevelse. Åh, det gjorde vondt da jeg måtte åpne kjeften min for å bli montert for en brace, men smerte som jeg kan håndtere. Det var ingen øvelser eller skarpe, små sonderende ting som skrapet mot dentalarbeidet mitt.

Imidlertid er noen av tingene jeg lærte om TMJ-skader og hvordan å forebygge og håndtere slike problemer, viktig å vite om, spesielt hvis du er involvert i kontaktsporter som kampsport.

Kjeften er ikke bare et av de mest ettertraktede målene i en kamp, ​​det er også en av de mest sårbare beinene i menneskekroppen. Selv med beskyttelsesutstyr, kan et slag eller spark til kjeften lett forårsake alvorlig skade.

“De vanligste skader relatert til kjeven er en av to ting,” sier Dr. McCracken. “En direkte innvirkning, som en rett til høyre, eller å komme hit fra siden. Selv om underkjeven sitter i en ledd på hver side foran øret, er det ett stykke. Så, et slag mot den ene siden av munnen kan forårsake skade på hver side av kjevefugen eller TMJ. ”

Hvis du vil finne dette delikate området, legg fingeren foran begge øret og vri kjeften. Du vil føle litt bein kalt kondylen som beveger seg der inne. Condylen vil oversette til kanten av stikkontakten i en fremoverposisjon. Dette er en vanlig posisjon for å gyte eller ta en stor bit av noe som en pizza eller en ubåt sandwich. Condylen er trukket på det tidspunktet av en serie leddbånd og sener.

Når kjeften blir slått fra siden, kan den hyperextrer kjeften som sylmer kondylen inn i vevet på motsatt side. Dette medfører en felles forankring som i ekstreme tilfeller kan føre til at kjeven låser seg i åpen stilling.

Dr. McCracken sier at når en skade oppstår, er den beste behandlingen å få is på det så snart som mulig.

“Det du ikke vil gjøre, er å bruke varme”, sier Dr. McCracken. “Fortsett isdannelsen i omtrent en uke. Og åpne ikke munnen din etter at du har blitt rammet. Hvis du trenger å gjespe, ta kaken inn i nakken eller legg neven under haken din for å begrense hakenes bevegelse. Bare prøv å holde fra å åpne kjeven din bred. Du vil holde kjeften lukket, og hvis den fortsetter å skade, kan du vurdere å begrense deg til en myk mat diett i ca en uke. ”

Skulle du finne deg selv en tann, sier Dr. McCracken å sette den i væske med en gang. Melk er væsken av valg for å holde tannen “levende” mens du transporterer både offer og tann til tannlegen.

“Hvis du kommer til tannlegen raskt, kan de vanligvis rotere tann mens den er ute og led den til tilstøtende tenner som holder den tilbake på plass og ofte tider som vil spare tannen, sier Dr. McCracken”.

Gjennom årene har Dr. McCracken behandlet mange kampsportrelaterte skader.

“De fleste skader jeg har behandlet, har vært folk som har jobbet uten et munnstykke,” husker Dr. McCracken. “Du har hele veien fra direkte tannskader som tapt tenner, knekkede tenner, flisete tenner, brudd og kutt lepper til faktisk felles forstyrrelse og brudd.”

For å forhindre slike skader utviklet Dr. McCracken sin egen munnstykke. Hans design kom til når San Diego Clippers (før de flyttet til Los Angles) spurte Dr. McCracken for å skape et mer effektivt munnstykke for spillerne.

“Jeg kom opp med dette designet som gjør et par ting,” sier Dr. McCracken. “Først av alt gir den beskyttelsen som trengs fra direkte påvirkning til kjeften. Ved å gjøre et inntrykk av de øvre tennene, ble det suget inn. Dette tillot spillerne å åpne munnen og puste og snakke mens de er på retten uten å redusere utholdenheten. Dette munnstykket er mye bedre enn koker og bitt variasjon fordi det ikke vil falle ut, pluss mange av koker og bitt munnvakter er laget av hard plast og når de treffer kan de kutte leppen din. Materialet jeg bruker er en veldig myk gummiaktig type plast som er behagelig og vil ikke kutte leppen hvis den slår seg. Jeg har hatt munnstykket i 12 år nå, og det fungerer like bra nå som det gjorde da jeg først gjorde det. Så disse tingene vil vare lenge. ”

Denne 30 års kampsport veteranen og verdensberømte tannlege sier at mange av disse skadene kan forebygges ved bruk av et godt munnstykke.

“Hvis du trener i kampsport eller noen form for kontaktsporter og ikke bærer et munnstykke, ber du bare om skade”, sier Dr. McCracken.