Hva handler det om?

Capoeira (pronounced cap-wearer) er en brasiliansk kampsportform, som kombinerer selvforsvar, akrobatikk, dans, musikk og sang. Det ble utviklet av slaver som brukte det til å skjule det faktum at de praktiserer kampflytter. Capoeira er “spilt” (det er kjent som “spillet” eller jogoen) i en sirkel kalt en roda, ledsaget av musikk og sang. Bare hender og føtter berører gulvet.

Hva ekspert sier …

Mester Sylvia Bazzarelli brakte capoeira til Storbritannia i 1988 med sin partner, Marcos dos Santos, da de åpnet London School of Capoeira. De kjennetegnet i en bestemt mobiltelefonannonse et par år senere, som var da de fleste i Storbritannia fikk sitt første syn på det.

Ikke bli kvitt deg med en capoeira klasse fordi du ikke er en gymnast eller akrobat. Nybegynnere forventes ikke å kunne gjøre vogn og håndstand fra begynnelsen. Treningen din vil imidlertid bygge fra dag ett og etter noen måneder med trening, kan du bli overrasket over hva du kan gjøre.

Ginga betyr “svaj” på portugisisk, og opprinnelig var dette trekket en flukt eller tilbaketrekning. Ginga er det mest grunnleggende capoeira-trinnet, og den som alle andre bevegelser står for, så det er verdt å få det riktig.

Se et spill og du vil se at alle har sin egen individuelle stil. Tillat din å utvikle – ta med deg din personlighet i stedet for å prøve å se ut som noen andre.

Selv om andre i en klasse er mer dyktige enn du er, ser det ikke som en grunn til ikke å delta. “Å hjelpe de svakere” er et prinsipp av capoeira, og mer erfarne capoeiristas vil jobbe med deg på ditt nivå. Det er den beste muligheten til å utvide dine ferdigheter.

Det er bedre å få følelsen av bevegelsene, i stedet for å se dine handlinger i et speil, noe som kan få deg til å føle deg selvbevisst. Du kan også lære mye ved å speile en partner i trening.

Capoeira er ikke bare en form for trening – det er mer som en kunstform og tar år å lære. Forvent å ta et år for å være klar til å ta din første klasse (og motta ditt første belte eller Corda). Når du blir mer avansert, kan det ta to til tre år å gå videre til neste nivå.

Ikke føler at du må rush – nyt reisen. Selv om capoeira klasser er mer tilgjengelig nå, er ikke alle undervist av trente instruktører med passende erfaring. Det tar syv år å trene som instruktør – og det tar enda lengre tid å bli en mester eller ‘mestre’. Før du forplikter deg til en bestemt lærer, spør du først hva trening og erfaring de har hatt.

Starter

Det er en liste over skoler / klasser over hele verden på capoeirista.com med mer enn 40 britiske alternativer, fra Devon til Edinburgh. Alternativt kan du gjøre et lokalt websøk. Det er sannsynlig at når capoeira blir mer populært, vil treningssentre og helseklubber introdusere capoeira-baserte treningsøkter.

Oslo School of Capoeira var det første stedet å tilby capoeira i Norge, og har ulike undervisningssteder i hele hovedstaden – med åpne klasser, workshops og kurs. Åtte-ukers begynner kurset hele året og koster NOK 110.  Capoeira er ikke bare en treningsøkt – det er musikkinstrumenter involvert (spesielt berimbauet, et strenget instrument), det er sang på portugisisk for å mestre, og ulike skikker og etiketter for å ta tak i. Finn ut mer fra verdens største capoeira-dedikerte nettside, Capoeira Online (capoeira.com).

Hvis du får muligheten, er det verdt å besøke en batizado, en klasseseremoni, hvor folk får belte og hvor kunsten feires. London School of Capoeira og capoeirista.com har arrangementer på deres nettsteder.

The Little Capoeira Book (pund 12.99, North Atlantic Books) er en god introduksjon, med en illustrert guide til de grunnleggende trekkene. Det er en håndfull instruktør- og tilskuer-bare capoeira-DVDer rundt, men de fleste er bare amerikansk format – sjekk ut amazon.com for det beste utvalget hvis DVD-spilleren din er kompatibel. Men husk, som Bazzarelli sier, er det vanskelig å lære capoeira på egen hånd fordi det i realiteten spilles med andre.

Giret

Du trenger forfriskende lite for å starte capoeira. Som nybegynner kan du komme unna med treningsbukser og en T-skjorte (men ikke en som er for stor, fordi du ofte vil være opp ned og ikke vil ha det over ansiktet ditt). De fleste capoeira-grupper har sin egen uniform (i utgangspunktet løse hvite bukser og en merket topp), så hvis du går regelmessig, vil du sannsynligvis måtte investere. Du kan gå barfot eller ha slitesterke lette sko, for eksempel de som er designet for pilates eller andre treningsøkter med lav innflytelse.

Ulempen

Det er ikke bare en treningsøkt. Du vil kanskje ta opp capoeira fordi det ser så bra ut og gir deg en fantastisk fysisk trening, men en sann capoeirista bør lære om kulturen og historien som er forbundet med den, lære å spille instrumentene og synge sangene .

Et bildeproblem Capoeira blir ofte sett som klickende og eksklusivt. Det har et rykte for å ta over folks liv. Skaderisiko Til tross for mangel på slag, er capoeira fysisk krevende, og mangelen på en polstret overflate øker risikoen for skade.

En lang læringsprosess Hvis du ikke er en naturlig idrettsutøver, vil det ta lang tid å kunne spille capoeira som en proff.

fordeler

Bra for smidighet og raske reflekser

Capoeira handler om å reagere raskt for å unnslippe, triks eller “angripe” motstanderen din. Regelmessig praksis bygger raskt reflekser og overlegen fleksibilitet

Forbedrer fleksibilitet

I motsetning til mange idretter og aktiviteter tar capoeira kroppen i alle retninger. Den bøyer, vrider, krøller og strekker, utvikler mobilitet gjennom ledd og muskler

Øker hjertet

Vektbærende bevegelse i alle retninger krever kardiovaskulær system, noe som øker utholdenheten. En time capoeira brenner rundt 500 kalorier

Forbedrer balansen

Forskning fra Universitetet i Minnesota viser at koordinering av øvre og nedre kroppsbevegelser, samt bevegelser som krever balansering på ett ben eller en hånd, øker koordinasjonen

Styrker overkroppen

Mange av bevegelsene, inkludert handstands og cartwheels, krever å ta kroppens fullvekt gjennom hendene, så styrke overarmer, bryst, skuldre og rygg.

Velkommen till Capoiera Oslo!